Smack
ahogy én |
Hozzávalók
(egy személyre): Készíts
Smack-et az ismert módon, az utolsó percben öntsd le
a levét, üsd rá a tojást és öntsd
bele a kukoricát. |
Hozzávalók
(egy személyre): Tedd fel fõni
a rizst leveskockás vízbe s amíg fõ, engedd
fel a mikróban a zöldséget, majd egy serpenyõben
margarinon kapasd meg, az utolsó percben szórd rá
a fûszerkeveréket. A lecsepegtetett rizst keverd hozzá
és jó étvágyat! |
Hozzávalók
(egy személyre):
1 tasak gyors rizs,
1 üveg konzerv gomba,
kis vöröshagymakrém (tubusos),
1 csepp olaj.
A rizst megfõzzük,
közben a gombát lecsöpögtetjük és tubusos vöröshagymakrémmel vegyítjük (ízlés
szerint), kicsit pirítjuk egy csepp olajon. Amikor a rizs kész, a gombához adjuk
és 1-2 percig tovább pirítjuk együtt. Kész.
Tálaláskor kis petrezselymet szórunk rá, vagy zellert.
Feltesszük a vizet
forrni a smackhez.
Közben olajon egy közepes fejnyi hagymát piritunk serpenyõben.
Ha megpirult hozzáadjuk a gyömbért és a mogyorót.
Ha sós mogyorót használunk értelemszerûen
kevesebb sót szórunk rá. Amikor a mogyoró kicsit
megpirult, adjunk hozzá egy evõkanál bort vagy pálinkát.
Amikor elfõtte a levét adjuk hozzá az ízlés
szerinti mennyiségû ananászt, aminek a levét elõzõleg
leöntöttük.
Közben valószinûleg felforrt a víz és beletehetjük
a tésztát. Kb.:3 perc alatt megpuhul a kínai tészta.
Amíg az ananász pirul eldönthetjük, hogy csipõsre
szeretnénk-e vagy sem. Ha igen adjunk hozzá egy kis tört
chilit. Öntsünk alá egy kanál ananászlevet.
Amikor a tészta megpuhult leszûrjük és hozzákeverjük
az ananász sztaffhoz és együtt pirítjuk.
A végén 1-2 kanál szójaszósszal meglocsoljuk
és megkeverjük, még egy pár percet adunk neki a tûzön
és kész. A tálalás
Az egész nem tart tovább 15 percnél.
Wim Wenders: A piszkos ügy (Hammett) c. filmjéhez perfekt.
Elemzése:
Érdekesen alakul ez az izkombináció, ugyanis tartalmaz
domináns és közvetítõ alapanyagokat. Az ananász
minden esetben befogadó és közvetítõ szerepet
játszik. Ebben az esetben átveszi a gyömbér, a chili,
a szójaszósz ízét és a saját
édes-savanyúságával együtt közvetít.
A mogyoró szintén képes erre, attól függõen,
hogy mennyi ideig párolódik vagy pirul együtt domináns
ízekkel, mint pl.: a gyömbér, vagy fokhagyma.
1. A fagyasztott tőkehalfilét
felengedjük, közben karikára vágott póréhagymát párolunk olajban. Lehet Wok
edényben de bármilyen serpenyő is megteszi. Amikor a hagyma megpuhult hozáadunk
egy- két gerezd apróra vágott fokhagymát és gyömbért, a megtisztitott, karikára
vágott sárgarépát és tovább pároljuk. Ha asárgarépánk nem elég édeskés, abban
az esetben a só mellé egy- két csipet cukrot adhatunk. Amikor a répa is megpuhult
hozzáadjuk a felengedett és falatnyi darabokra vágott tőkehalat és összepároljuk,
őrölt borssal meghintjük. Ha előre tervezzük, hogy ilyet főzünk akkor áztassunk
be egy pár szem száritott illatos gombát, pár órával a műveletek elkezdése előtt.
A rehidratált gombát kissé piritsuk meg olajon és adjunk hozzá izlés szerint
tejszint.
A kész ételt időtől és energiától függően zöldségkörettel, főtt tésztával de
hajában sült krumplival is tálalhatjuk és a köretet öntözzük a tejszines gombamártással.
2. Egy hőálló edény alját
megöntözzük olajjal és rászórjuk a karikára vágott póréhagymát, a csikokra vágott
gombát, a sárgarépát, fokhagymát, gyömbért és a sót. Erre helyezzük rá, akár
egészben is a tőkehalfilét. Ennek a tetejére szórhatunk sót, őrölt borsot és
tehetünk citromkarikákat. Az egészet befedjük, mondjuk alufóliával és jó háromnegyed
óráig pároljuk a sütőben. Ekkor tartsunk sárgarépa próbát, ha úgy itéljük, hogy
ehető keménységű, akkor egy kicsit fedő nélkül pirithatjuk de ez izlés dolga.
A köret ebben az esetben is a főttésztától a krumpliig lehet bármi, attól függ,
hogy melyik karaktert szeretnénk erősiteni. A tészta- főleg, ha hosszúmetélt-
a távolkeleti jellegét erősiti, a héjában sült krumpli vagy krumpli püré pedig
az eszaki érzést.
A hal az egyik fő élelem, mind az északi, mind a tengerparton élő ázsiai emberek
számára. Az éghajlat és az ebből kialakuló táplálkozási szokások, a felhasznált
nyersanyagok meghatározó különbsége ebben az esetben összekapcsolódik. A falatnyi
darabokra vágott hal lehetővé teszi, hogy pálcikával fogyasszuk el, valamint
a fokhagyma, a gyömbér és a száritott illatos gomba, a főtt tészta a keleti
konyha alapvető kellékei. A halat sárgarépával, tejszinnel, és héjában főtt,
sült, stb. burgonyával viszont a balti konyhában készitik szivesen. A Balti
hering is sárgarépával, burgonyával készül, ám a friss hering konyhai tisztitása
nem felhasználóbarát tevékenység, ezért ajánlom inkább a könnyen kezelhető fagyasztott
tengeri halakat, vagy a szupermarketekben vásárolható előkészitett tengeri halat.