![]() |
![]() |
![]() |
Fröccskatalógus
![]() |
Szikvízbõl is decit önts, ez tiszta sor. A bor színe se számít ezen ne akadj fel, Válogatós ne legyél, az arány a szent. Lehet
fehér, lehet rozé, lehet vörös,
|
![]() |
A fenti részlet
a kisfröccsrõl szól, azokon a sorokon kívül,
amelyek az arányokat éneklik meg, a többi a fröccs
lényegét tökéletesen meghatározza(pláne
a következõ versszakokkal együtt, amiket most helyszûke
miatt kihagytunk).
Annak ellenére,
hogy magazinunk a sör angol nevét foglalja magába, a
fröccsfogyasztás kultúrája, és a fröccsfogyaszók
tökéletesen beleillenek a d&b
magazine által
képviselt életérzésbe, ill. a statisztikák*
szerint Magyarországon a többséget õk jelentik,
tehát mindenképp foglalkozni kell vele. Ezért hiánypótló
a munkánk, amely nem kisebbre válalkozik, mint a fröccsök
rendszerezésére, kategorizálására. A
kutatás folyamatban van, az alábbiakat lehet elsõ
vázlatnak tekinteni.
Mitõl fröccs a fröccs?
A fröccs
szóda és bor elegye. Az arány szigorú kánonhoz
kötött. Alaptípusai:
1. kisfröccs:
egy deci bor + egy deci szóda,
2. nagyfröccs:
két deci bor + egy deci szóda,
3. hosszúlépés:
egy deci bor + két deci szóda,
4. házmester:
három deci bor + két deci szóda,
5.polgármester:
hat deci bor + négy deci szóda.
* ha a bor
minimum két deci, és a szóda mennyisége nem
éri el az egy decit az italt így kérik: "- x deci
bort kérek, spriccel!" A
fröccsben a bor fajtája leggyakrabban:
![]() piros |
![]() olasz, hárs, muskotályos |
Minõsége:
(majdnem) mindegy.
Frissítõ hatású, savanykás, enyhén bódító ital (nagymennyiségben még bódítóbb). Népszerûségét az üdítõ hatásának és alacsony árának köszönheti. Titka a buborék arány, ui. ez okozza a gyors felfrissülést, majd az enyhe bódulást, ill. a leghalottabb bort is ihatóvá teszi. Fogyasztása nem kötött helyhez vagy napszakhoz, szemben pl.: a koktélokkal, pezsgõvel, és bárki el tudja készíteni. Létrejötte valószínûleg a hazai borhagyományok következménye, vagyis hogy kell egy állandó, minimális bódultsági szint, ill. hogy a borok nem minden vidéken kielégítõ szinvonalúak.
Hasonló
életvezetésrõl tanúskodnak azok az italok,
melyeket finnyásabb emberek (általában fiatalok) fogyasztanak:
szóda helyett kólával, estleg szõkekólával
hígítják a bort: guszti, leó, vbk, vadász,
stb. Ezek az italok azonban nem nevezhetõk fröccsnek, tárgyalásuktól
eltekintünk.
*Népszerûbb
a bor, mint a sör
A GFK Piackutató
Intézet legfrissebb felmérésének megállapítása
alapján a bor kedveltebb ital a magyar lakosság körében,
mint a sör. A sörfogyasztók aránya kisebb lett,
mint a borfogyasztóké: míg egy felnõtt tíz
évvel ezelõtt hetenként átlagosan 1,2 alkalommal
ivott sört, tavaly már csak 0,6 alkalommal. A felmérés
szerint a férfiak 39 százaléka, a nõknek 17
százaléka jelentette ki, hogy szereti a bort. Tíz
évvel ezelõtt a válaszadóknak csak 28 százaléka
kedvelte különösen a bort, ám tavaly az arány
már 30 százalékos volt. A felmérés szerint
a borfogyasztási szokások nagy eltéréseket
takarnak az országrészek és a korcsoportok között.
A borfogyasztás a kisebb falvakban a leggyakoribb, Budapesten viszont
az átlagosnál kevesebb bort isznak. Az átlagot leginkább
meghaladó borfogyasztás az Észak-, illetve a Dél-Dunántúlon
tapasztalható.
(március
20. 16:53 [MTI])